fbpx

LPI – Газова система течна фаза

Повече от 10 години Hyundai and Kia двата най-големи корейски автомобилни производителя развиват и доработват иновативната инжекционната система за впръскване на течен пропан (Lpi). Чрез използването на тази нова газова система автомобилите отделят над 30% по-малко вредни емисии в сравнение със бензиновите мотори. Колите със LPI постигат солидни икономии на гориво при запазване мощността на двигателя.

Използването на тази технология не води до изпаряване, a се впръсква в смукателния колектор като течност. Охлаждащият ефект на изпаряващите се газове подобрява ефективноста и повишава мощността на двигателя. Поради използването на специално разработен компютър в превозното средство, всички високи качества на колата се запазват и преди всичко се подобряват параметрите в областта на опазването на околната среда.

Предимства:
Няма видима разлика между шофиране с бензин и шофиране с пропан-бутан LPG.
Няма загуба на мощност и не се намалява максималната скорост на колата.
Ускорението се запазва при използването на автогаз.
Не е необходима допълнителна поддръжка на двигателя.
Не съществува опасност от възпламеняване в отделителната система, нещо което няма как да бъде пренебрегнатo, когато се използват газови системи с газообразна фаза.
Системата не е чувствителна към състава на горивото и условията на заобикалящата околна среда като температура и влажност.
Запалването при минусови температури е по-добро от бензиновите и дизеловите автомобили.

Технология:
LPi системата работи по същия начин като бензиновата система, течното гориво циркулира и се доставя до инжекторите. Системата разполага с резервоар за гориво с вградена помпа. Помпата увеличава налягането в системата до 5 бара и изпомпва течното гориво към регулатора за налягане. Горивото се изпраща към инжекторите, които са разположени в смукателния колектор. Излишното гориво се връща чрез регулатора на налягането към горивото на резервоара. Инжекторите на автогаз се контролират от електронен контролер. Това устройство използва оригиналните сигнали от управляващото устройство на двигателя(компютър) и ги адаптира към инжекторите. По този начин всички оригинални сигнали от управлението на двигателя и системите за диагностика на превозното средство остават непокътнати. Течният газ има физическата способност при определени обстоятелства да се изпарява под влиянието на топлината и температурата.

Hyundai/Kia развива LPI системата съвместно със корейския производител DAYOU GROUP.

Препратки:

http://dayouse.co.kr

https://www.elgas.com.au/blog/681-liquid-injection-lpg-vs-vapour-injection-conversions

https://landirenzo.com/en/omegas-direct-injection-lpg-system